[...] treningów, niebezpiecznych odżywek i wykańczającej diety, a w efekcie zaoszczędzić dziesiątki tysięcy złotych - koniecznie przeczytaj, co mam Ci do przekazania, nieważne ile masz lat i jak długo starasz się wyrzeźbić umięśnioną sylwetkę - nawet jeśli słyszałeś, że z Twoim typem budowy ciała nie da się nic zrobić - bo już po prostu jesteś [...]
W dzisiejszym świecie pełnym gotowych produktów spożywczych umiejętność czytania etykiet żywności staje się coraz bardziej istotna. Etykiety to nie tylko informacje na temat zawartości kalorii czy składników odżywczych, ale także kluczowe źródło informacji o jakości i bezpieczeństwie produktów. Podsumowanie Czytanie etykiet żywności to kluczowy [...]
Mijają lata, coraz więcej kulturystów otwarcie mówi o stosowaniu dopingu, a mimo to mocno ugruntowane są nieprawdziwe poglądy na temat tej dyscypliny. Oddzielmy fakty od mitów i prawdę od obiegowych opinii. Więcej ćwiczysz, masz lepsze efekty” Tak myślano w czasach szczytowej formy Arnolda (w latach 70. XX wieku). Tymczasem jest odwrotnie i [...]
[...] hypertrophy in men and women. https://europepmc.org/article/med/3173042 Piotr Skałba, Anna Dąbkowska-Huć Androgeny u kobiet http://www.termedia.pl/Journal/-4/pdf-6328-1?filename=Androgeny%20u%20kobiet.pdf Abbie E. Smith-Ryan i in. High-intensity interval training: Modulating interval duration in overweight/obese men Phys Sportsmed. 2015 [...]
[...] „Rola nietolerancji pokarmowych w powstawaniu objawów zespołu jelita nadwrażliwego u dorosłych” https://journals.viamedica.pl/forum_medycyny_rodzinnej/article/viewFile/17990/14191 Sara Holmberg and Anders Thelin “High dairy fat intake related to less central obesity: A male cohort study with 12 years’ follow-up” [...]
[...] właściwości. Co z anabolicznymi dodatkami? Często w odżywkach białkowych spotykamy dodatek tauryny lub też kreatyny, który zdaniem producenta ma podnieść wartość produktu. O ile wyszczególnienie tych związków jako dodatek, który nie jest wliczony w cały bilans azotowy odżywki białkowej, może mieć znamiona strategii pozytywnej, o tyle niepodanie [...]
[...] mleka. Zresztą dowiedziono, iż duża podaż protein odchudza, więc jak wyjaśnić „insulinową teorię tycia”? Ano liczy się nie tylko wyrzut insuliny, ale także to, ile pokarm dostarcza energii. Akurat proteiny serwatkowe czy wołowina nie są dobrym materiałem energetycznym, potrzebne są tu węglowodany i/lub tłuszcze. Grafika: indeks [...]
[...] znienawidzony człowiek w branży Czy da się zbudować 10 kg mięśni miesięcznie? Większość badań sugeruje, iż miesięczny przyrost może wynosić kilkaset gramów mięśni, o ile ktoś odpowiednio trenuje, je i śpi, czyli spełni wszystkie niezbędne warunki. Możliwe jest zdobycie kilku kilogramów masy ciała, ale w dużej mierze jest to retencja wody, [...]
[...] trzeba zapytać: dla kogo? Na siłowniach mogą trenować tysiące osób, które są narażone na zwiększenie ryzyka śmierci, w tym nagłej. Ile z nich wydaje pieniądze na badania, a ile woli kupić tabletki „metki”? Czy sterydy są bezpieczne, czy może wyjątkowo groźne? Na to pytanie nie ma odpowiedzi. Biorąc pod uwagę współczesną, zastraszającą skalę [...]
[...] „sześciopaka” lub „ośmiopaka” (mięśni brzucha) potrzeba niskiego poziomu tkanki tłuszczowej w całym ustroju. Niewiele tu pomogą godziny spędzane na treningu aerobowym, o ile nie zaczniesz zmian od ilości i jakości dostarczanego pokarmu. Najbardziej intensywny program aerobowy możesz zniweczyć kiepską dietą i podjadaniem. W ciągu godziny [...]
Magiczna recepta na odchudzanie niestety nie istnieje. Redukcja jest procesem, który wymaga determinacji, czasu, jak również wiedzy. Treningi odgrywają ważną rolę w procesie kształtowania sylwetki, jednak to przede wszystkim jedzenie, które spożywasz, ma wpływ na to, jak wyglądasz. Poznaj piętnaście produktów, które mogą pomóc ci w osiągnięciu [...]
[...] uwydatniające mięśnie oraz nasilające anabolizm, lecz ze względu na jej pobudzające działanie. Tauryna jest składnikiem większości napojów energetycznych. Jednak, o ile jej pobudzające działanie jest stosunkowo niskie w porównaniu do innych stymulantów, o tyle jej wpływ na nasze mięśnie jest niepodważalny. O co w tym chodzi? Tauryna to [...]
Możesz trenować wiele lat i nadal być w punkcie wyjścia, błądzić i szukać własnej drogi. Ciągle napotykam osoby, które wymagają przewodnika, mimo iż wszystkie kwestie są dawno opisane i powinny być zrozumiałe. Ludzie wolą zapytać kogoś, a nie poświęcać czas na zgłębianie podręcznika czy filmu instruktażowego. Jeśli celem jest redukcja, w diecie [...]
[...] wygląd skóry oraz chronić przed chorobami serca i cukrzycą typu 2. Obecne podania częściej mówią o właściwościach ekstraktu z dzikiej róży, dlatego ciężko oszacować, ile trzeba by było jej pić, żeby dała nam powyższe korzyści. Niemniej jest to pyszny napój, który śmiało możemy dodać do naszej diety. Źródła: [...]
[...] to nie ma znaczenia. Musisz ustawić właściwe makro (proporcje makroskładników, czyli białek, węglowodanów, tłuszczów), ale niezależnie jaki masz cel, wszystko sprowadza się, ile kalorii możesz jeść w ciągu dnia, to jest najważniejszym czynnikiem, determinującym efekty (masę lub redukcję). Chcesz zwiększyć masę ciała, jesz nieco więcej niż [...]
Pozbywanie się tkanki tłuszczowej powinno być celem większości ludzi, gdyż składowanie zbędnego „balastu” sprzyja pojawianiu się, chociażby nowotworów, chorób sercowo-naczyniowych, uszkodzenia wątroby (stłuszczenie) czy nerek. Dodatkowo u otyłych stale obciążony jest układ ruchu, co często prowadzi do rozmaitych zmian degeneracyjnych stawu [...]
Woda jest głównym składnikiem naszego organizmu, stanowi nawet 80% masy ciała dorosłego człowieka. Pełni kluczową funkcję w regulowaniu temperatury ciała, transporcie składników odżywczych, produktów przemiany materii oraz bierze udział we wszystkich reakcjach biochemicznych w naszym organizmie. Jej deficyt wpływa bezpośrednio m.in. na pogorszenie [...]
[...] Anna Pałkowska Wpływ kontroli monitorowania warunków przechowywania i dostaw na optymalizację jakości mikrobiologicznej mięsa https://sj.umg.edu.pl/sites/default/files/ZN206.pdf David S Weigle i in. A high-protein diet induces sustained reductions in appetite, ad libitum caloric intake, and body weight despite compensatory changes in [...]